SERNIK CHAŁWOWY

Pomysłów na sernik nigdy zbyt wiele. Zwłaszcza, gdy zbliżają się święta. Nie wiem, jak to u Was wygląda, ale ja zawsze lubię eksperymentować z czymś nowym. Oczywiście stare hity również się pojawiają, więc w efekcie na stole jest tyle wypieków, że w zasadzie nic innego się nie mieści. Na szczęście cała rodzina lubi jeść. BAAAAAAARDZO :) Dlatego wraz z moją mamą możemy wpaść w wir świątecznych przygotowań i wypieków. Najwyższy czas, by zacząć wybierać przepisy na zbliżające się święta :)










SKŁADNIKI
1. Kruchy spód:

200g mąki
100g masła
1 łyżka cukru
1 łyżka kakao
1 jajo
szczypta soli

2. Masa serowa:

500g ricotty
250g mascarpone
250g chałwy waniliowej
1 budyń waniliowy (standardowo niemiecki dostępny w Lidlu)
100g białej czekolady
1 jajo

3. Do dekoracji:
100g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
5 łyżek mleka
50g pokruszonej chałwy waniliowej





PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy składniki na spód. Całość zagniatamy, aż otrzymamy gładkie ciasto.
2. Wysmarowaną masłem tortownicę (średnica 28cm) wyklejamy ciastem i podpiekamy 15 minut w temperaturze 180stopni.
3. W małym garnku roztapiamy białą czekoladę, odstawiamy to wystygnięcia. (Możemy ją roztopić również w kąpieli wodnej)
4. Ricottę, mascarpone oraz chałwę blendujemy na gładką masę. Dodajemy jajo, budyń w proszku, roztopioną czekoladę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
5. Masę serową wykładamy na podpieczony spód i pieczemy 1godz 15minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy sernik z piekarnika i studzimy.
6. Przygotowujemy polewę: roztapiamy masło, dodajemy połamaną na kostki czekoladę oraz mleko i podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż do otrzymania gładkiej i błyszczącej polewy.
6. Wystudzony sernik dekorujemy polewą czekoladową oraz pokruszoną chałwą.












SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy