BABKA BANANOWO- CYTRYNOWA

 Po krótkiej przerwie wracam do Was babkowo :) Według mnie jest to świetna grupa ciast, ponieważ zwykle nie wymaga dużego nakładu pracy a zawsze pięknie się prezentuje :) Wielu z Was woli inne ciasta, ale dla mnie Święta Wielkanocne bez dużej ilości babek to nie święta :) No i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby piec je również poza okresem świąt :)








SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennej
80g cukru
4 jaja
200g miękkiego masła
1 opakowanie (12g) proszku do pieczenia
3 miękkie (dojrzałe) banany
sok z 1 cytryny
0,5 szklanki śmietany 18%
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
szczypta soli

masło do wysmarowania formy
bułka tarta to obsypania formy



PRZYGOTOWANIE:
1. Banany blendujemy na gładką masę. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
2. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po 1 żółtku i dalej miksujemy.
3. Masę bananową dodajemy do masy maślanej cały czas miksując. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, miksujemy na niskich obrotach.
4. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
5. Formę natłuszczamy masłem, obsypujemy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto.
6. Pieczemy 45minut w temperaturze 200 stopni a następnie 15 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika a gdy wystygnie, wyciągamy z formy i obsypujemy cukrem pudrem.


  


SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy