ŚWIĄTECZNE RENIFERY
Pora na świąteczne inspiracje. Więcej pomysłów znajdziecie na mojej facebookowej stronie a także na Instagramie, zapraszam. Lubię gary
Dziś zaproponuję Wam pyszne i proste w przygotowaniu renifery. Jest to nic innego jak piernikowe ciasto biszkoptowe, przełożone obłędnym kremem snickers Dolci i odpowiednio udekorowane :) Mam nadzieję, że się skusicie. To uczta nie tylko dla podniebienia i brzucha, dzieci i nie tylko na pewno będą zachwycone samym wyglądem ciasta ;)
SKŁADNIKI:
1. Biszkopt
5 jaj
165g cukru
180g mąki pszennej
2 łyżeczki zmielonych goździków
2. Dodatkowo:
Kubek dowolnej herbaty do nasączenia biszkoptu
200g czekolady deserowej
1 słoiczek kremu snickers Dolci
Cukrowe oczy, precelki, pastylki czekoladowe
PRZYGOTOWANIE:
1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując po kolei dodajemy żółtka. Gdy uzyskamy puszystą masę wsypujemy cukier i chwilę miksujemy.
2. Przesiewamy mąkę, wsypujemy goździki, delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką- do otrzymania gładkiej, puszystej masy. Gdy zrobimy do zbyt szybko, biszkopt straci puszystość i nie urośnie.
3. Masę przekładamy do tortownicy - dno wyłożone papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy @tescoma_polska o średnicy 26cm.
4. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni termoobieg (do suchego patyczka). Wyciągamy do całkowitego wystudzenia.
5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
6. Biszkopt dzielimy na 2 równe części. Nasączamy herbatą. Rozsmarowujemy krem snickers na 1 blacie. Przykrywamy drugim.
7. Tak złożone ciasto dociskamy, kroimy na 8 równych trójkątów. Każdy trójkąt oblewamy czekoladą. Dekorujemy jak na zdjęciach. Czekamy aż czekolada zastygnie i gotowe!
SMACZNEGO!!
Ale słodziutkie! ;)
OdpowiedzUsuńhttps://xgabisxworlds.blogspot.com/
Na pewno zrobię na święta :) Dzieci będą zachwycone
OdpowiedzUsuń