PIERNIKOWE WIANUSZKI Z KANDYZOWANĄ ARONIĄ

Święta Bożego Narodzenia i okres poprzedzający, to nie tylko ciasta, pierniczki i pierniki. To również wszelkiego rodzaju korzenne wypieki. Ja przyprawy korzenne wykorzystuję w bardzo wielu potrawach. Jakiś czas temu przygotowałam pyszne wianuszki drożdżowe, z dodatkiem goździków, cynamonu oraz kandyzowanej aronii. Sprawdzą się zarówno jako słodkie śniadanie czy przekąska. Spróbujcie, są pyszne :)






SKŁADNIKI:

500g mąki pszennej
200ml ciepłego mleka
80g roztopionego masła
1 jajo
20g drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli
2 garści kandyzowanej aronii @helio_bakalie 
1 łyżeczka mielonych goździków
2 łyżeczki cynamonu 
Mleko do posmarowania

KRUSZONKA:
50g masła 
1/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
.



PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę cukru i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną "pracować".
2. Gdy drożdże lekko urosną, wlewamy je do reszty mąki, dodajemy wodę, roztopione masło, resztę cukru, sól, jajko, aronię. Całość dokładnie zagniatamy minimum 10 minut.
3. Wyrobione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość- ja zostawiam zwykle na 1,5-2 godziny.
4. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy a następnie dzielimy na 9 części. Każdą dzielimy na kolejne 2
5. Tworzymy wałeczki. Sklejamy wałeczki jednej strony a następnie zaplatamy spirale i łączymy w wianuszek. To samo robimy z pozostałymi porcjami.
6. Wianuszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy na 30 minut by podrosły. Wyrośnięte smarujemy rozkłóconym mlekiem. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę, równomiernie rozsypujemy.
7. Pieczemy 25minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół lub termoobieg, w zależności od piekarnika). Podajemy z ulubionymi dodatkami.




SMACZNEGO!!!



Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy