ORZECHOWE CIASTECZKA KRUCHO-DROŻDŻOWE
Ciasto krucho- drożdżowe większości z Was pewnie kojarzy się z rogalikami. Ja sama do niedawna piekłam z niego tylko rogaliki. Zwykle z czekoladą, bądź saute. Tym razem jednak wyszłam ze swojego stereotypu i zamiast zwijać ciasno rogaliki, wraz z córką upiekłam pyszne ciasteczka. Kto się skusi? :D
SKŁADNIKI:
500g mąki pszennej
40g drożdży świeżych (lub 2 opakowania suchych)
200g masła
100g cukru
100g masła orzechowego (u mnie z kokosem od OneDayMore
1 szklanka ciepłego mleka
cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce (drożdże wkruszamy, masło kroimy w kostkę). Całość zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Wałkujemy na grubość około 0,5cm, wycinamy ciasteczka w ulubionych kształtach.
3. Ciastka pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia- około 15 minut w temperaturze 200st .
4. Dekorujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz