BABKA WIELKANOCNA Z BAKALIAMI

Babki i babeczki. Dziś zaproponuję Wam klasyczną babkę, jednak dodałam do niej suszone czereśnie i orzechy włoskie. Jest pyszna. Ważne by długo ucierać masło z cukrem- będzie wtedy puszysta i delikatna :) Jeśli nie lubicie bakalii, możecie przygotować ją bez dodatków lub dodać na przykład czekoladę czy kandyzowaną skórkę.








SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
4 jaja
0,5 szklanki mleka
180g miękkiego masła/ margaryny
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie suszonej czereśni HELIO
100g orzechów włoskich
Dodatkowo:
Olej do wysmarowania formy
Mąka do obsypania formy
Płatki migdałów do dekoracji

LUKIER:
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki wody




PRZYGOTOWANIE:
1. Masło ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę.
2. Po kolei wbijamy żółtka (białka oddzielamy do innego naczynia), dodajemy przesianą mąkę, sól oraz proszek do pieczenia, miksujemy.
3. Wlewamy mleko, miksujemy do połączenia się składników.
4. Białka ubijamy na sztywno. Pianę przekładamy do przygotowanego wcześniej ciasta, delikatnie mieszamy (tylko do uzyskania gładkiej masy). Dodajemy czereśnie oraz orzechy, mieszamy by równomiernie się rozłożyły w cieście.
5. Ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy.
6. Pieczemy 50 minut w temperaturze 160 stopni z funkcją termoobieg. Upieczoną babkę zostawiamy około 5 minut w formie, a następnie wyciągamy na talerz.
7. Gdy babka lekko wystygnie, dekorujemy lukrem i płatkami migdałowymi. 






SMACZNEGO!!!🤩🤩🤩.






Komentarze

  1. Wiesz, że robiłam różne babki, ale jeszcze nigdy z bakaliami? Musze kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy