BAKALIOWE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ

Wielkanoc to nie tylko babki i serniki. Dla mnie jest to również świetny pretekst by upiec ciekawe pieczywo. Tym razem mam dla Was pyszne odrywane bułeczki z bakaliami i sporą ilością kruszonki. Przygotowanie jest bardzo proste. Potem wystarczy poczekać aż wyrosną, upieką się ... i już można jeść. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z masłem i dżemem lub miodem. Jak kto lubi :)








SKŁADNIKI:
500g mąki pszennej
300ml ciepłego mleka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie suchych drożdży
2 łyżki cukru
150g mieszanki keksowej HELIO

KRUSZONKA:
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki.



PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników (oprócz bakalii) zagniatamy gładkie i puszyste ciasto. Dodajemy bakalie, chwilę zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 9-10 równych części i formujemy bułeczki które układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma prostokątna, ale można wykorzystać tortownicę).
2. Bułeczki przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy na 1 godz do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.
3. Gdy bulki wyrosną, równomiernie rozkruszamy kruszonkę. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 190 stopni (termoobieg).
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.



SMACZNEGO!!!🤩🤩🤩.




P.S. Bułeczki można upiec również w foremkach (silikonowych, bądź ceramicznych- ceramiczne należy natłuścić olejem).





Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy