KLASYCZNY PIERNIK STAROPOLSKI

Do Świąt Bożego Narodzenia zostało co prawda jeszcze sporo czasu, jednak warto zacząć myśleć o pierniku staropolskim- ciasto na niego wg zwyczaju przygotowuje się dużo wcześniej, by upiec go tuż przed świętami. Jest obłędny. Naprawdę warto o nim pomyśleć :)









SKŁADNIKI:
500 g miodu 
250 g masła

1 szklanka cukru
1kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli

2 torebki przyprawy korzennej do piernika 
2 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo: około 1kg powideł śliwkowych (u mnie domowe śliwkowo-czekoladowe)
Dekoracja: wedle uznania (u mnie polewa czekoladowa)


Przepis podstawowy na polewę czekoladową (można dowolnie zwielokrotnić):
100g gorzkiej czekolady
3/4 szklanki mleka

Czekoladę wraz z mlekiem podgrzewamy na wolnym ogniu w nieprzywierającym naczyniu, cały czas mieszając, do momentu aż będzie gładka, lśniąca, dosyć lejąca. Dekorujemy nią gotowe pierniki.



PRZYGOTOWANIE:
1. Masło rozpuszczamy z cukrem i miodem na wolnym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Na stolnicy/ w misie robota, którym będziemy zagniatać ciasto przygotowujemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, mleko, przyprawy, sól. Dodajemy wystudzoną masę maślaną, jaja. Całość dokładnie zagniatamy. 
3. Gotowe ciasto wkładamy do szklanego/ kamionkowego naczynia, przykrywamy szczelnie ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce (ja odkładam do lodówki) na minimum 5-6 tygodni.

PIERNIK PIECZEMY 5-6 DNI PRZED ŚWIĘTAMI
4. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich wałkujemy (podsypując mąką) na placek o wymiarze 25x35cm, grubość około 0,5cm, umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. (Blaty umieszczamy w 3 osobnych blaszkach lub pieczemy osobno, jeden po drugim, jeśli macie jedną blaszkę).
5. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobieg. Po upieczeniu wyjmujemy z formy, studzimy na kratce.
6. Wystudzone blaty piernikowe smarujemy powidłami śliwkowymi. Przykrywamy papierem do pieczenia (dokładnie), równomiernie obciążamy i odstawiamy do lodówki (w chłodne miejsce) na 3-4 dni. Po tym czasie dzielimy piernik na mniejsze części lub zostawiamy w całości (ja zwykle kroję na 2-3 mniejsze).
7. Dekorujemy pierniki wedle uznania- u mnie polewa czekoladowa i bakalie.



SMACZNEGO!!!!


Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

Obserwatorzy