FOCACCIA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Focaccia, to znany Wam temat. Na blogu znajdziecie kilka propozycji. Tak naprawdę, to od Was zależy, co znajdzie się na górze :) Tym razem postawiłam na prostotę i aromat. Do przygotowania ciasta wykorzystałam suszone pomidory od firmy Becla oraz suszoną kolendrę. Dodając pomidory do nadzienia uzyskałam pogłębienie aromatu. Brzmi pysznie? To do dzieła :) Ja sama spisując dla Was przepis mam ślinotok, ponieważ to było naprawdę pyszne :)








SKŁADNIKI:
1. Ciasto:
450g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
300ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
garść suszonych pomidorów firmy Becla
2 łyżeczki suszonej kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek

2. Nadzienie:
250g aromatycznej kiełbasy
garść suszonych pomidorów Becla
1 opakowanie mozzarelli

3. Dodatkowo:
suszony szczypiorek do dekoracji
oliwa z oliwek do konsumpcji





PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
1. Do naczynia z ciepłą wodą wsypujemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy na 5-10min aż drożdże zaczną pracować.
2. W misce przygotowujemy mąkę, oliwę z oliwek, kolendrę oraz pokrojone na drobne kawałeczki pomidory..
3. Gdy drożdże ruszą, dodajemy je do reszty składników i zagniatamy ciasto aż będzie idealnie gładkie (minimum 10 minut). W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy na 2h do wyrośnięcia.
4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy je przez chwilę. Następnie rozwałkowujemy lub formujemy placek, który wypełni nam dno wysmarowanej oliwą z oliwek tortownicy (u mnie średnica 28cm).
5. Kiełbasę kroimy na plasterki. Rozkładamy równomiernie na przygotowanej w tortownicy focaccii, następnie rozsypujemy pokrojone na niewielkie kawałki pomidory.
6. Mozzarellę odsączamy z zalewy, scieramy na grubych oczkach. Równomiernie rozsypujemy na przygotowanych wcześniej składnikach.



7. Focaccię przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy na 20- 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
8. Pieczemy 30- 35 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobieg. Dekorujemy suszonym szczypiorkiem. Podajemy z ulubionym sosem- u mnie standardowo aromatyczna włoska oliwa z oliwek.












SMACZNEGO!!!


Komentarze

  1. Smakowite i trochę podobne do pizzy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, jednak smak ciasta i konsystencja są zupełnie odmienne- prawdziwej pizzy daleko do takiej grubosci :)

      Usuń
  2. Suszone pomidory to zawsze dobry wybór, uwielbiam takie smaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) cieszę się bardzo. Zachęcam do testowania przepisu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy