CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM

Bardzo lubię eksperymenty i nowe smaki. Jednak również u mnie wśród kubków smakowych znajdziecie zakładkę pt klasyka. Smaki z dzieciństwa to coś, czego nie powinno się zapominać. Bardzo często są związane z różnego rodzaju wspomnieniami, osobami których być może wśród nas nie ma. Jednym z takich smaków są dla mnie bułeczki mleczne , które poznaliście niedawno. Inny to właśnie ciasto drożdżowe z rabarbarem. Klasyk. Pewnie się ze mną zgodzicie, że klasyka jest ponadczasowa. Uwielbiam ten wypiek. Mimo że w dalszym ciągu najlepszy wypieka moja osobista Babcia, staram się jej dorównać i gdy nie ma jej obok, wypiekam swoją wersję :) Kto się skusi?







SKŁADNIKI:
1. Ciasto:
550g mąki pszennej
40g drożdży
100g roztopionego masła
3 jaja
1 szklanka ciepłego mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
70g cukru

2. Nadzienie:
pęczek rabarbaru
bułka tarta do oprószenia ciasta
3-4 łyżki cukru trzcinowego

3. Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji




PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże rozpuszczamy z 1 łyżką cukru w ciepłym mleku. Zasypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
2. W dużej misce przygotowujemy pozostałe składniki na ciasto. Gdy zaczyn drożdżowy ruszy, wlewamy go do miski i zagniatamy ciasto. (tak jak zawsze, tak i tym razem- im dłużej, tym lepiej. Ja ciasto na ten placek zagniatam zwykle nawet 25-30 minut).
3. Zagniecione ciasto przykrywamy lnianym ręcznikiem i odstawiamy na 1,5-2h w ciepłe miejsce.
4. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, następnie rozwałkowujemy na placek o wymiarach odpowiadających blaszce, w której chcemy upiec placek. Ciasto wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, nakłuwamy widelcem.
5. Równomiernie rozsypujemy bułkę tartą.
6. Rabarbar myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Rozkładamy na przygotowanym cieście.
7. Całość przykrywamy lnianym ręcznikiem, odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia.
8. Równomiernie rozsypujemy cukier trzcinowy.
9. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg przez około 30 minut (do uzyskania rumianego koloru, oczywiście sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest odpowiednio wypieczone).
10. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.









SMACZNEGO!!!!!


Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Obserwatorzy