DAKTYLOWY CHLEBEK

Nie od dziś wiecie, że uwielbiam domowe pieczywo. Trochę rozpuściłam swoją Rodzinę w tym temacie, więc teraz nie ma odwrotu. Musi być i koniec. Zwłaszcza Najmłodsza :P Gdy nie ma dłużej jakiegoś ciekawszego chleba czy bułek, pojawiają się krótkie stwierdzenia typu "dawno nie piekłaś bułeczek Mamusiu" :D No cóż. Dzieci wiedzą najlepiej :D Tym razem było podobnie. Po chwili zastanowienia przygotowałam potrzebne składniki i po określonym czasie spędzonym na zagniataniu i pieczeniu, na stół wjechał daktylowy chleb. Palce lizać! Możecie go zjadać z dowolnymi słodkimi dodatkami albo po prostu z masłem. Mniam! Ja na pewno jeszcze go upiekę a Wy? :)







SKŁADNIKI :
1. Chleb:
500g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży (lub 25g świeżych)
150 ml ciepłego mleka
120 ml ciepłej wody
szczypta soli
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cukru

2. Masło daktylowe
150g suszonych daktyli Helio
wrzątek (około 80-100ml)
1 łyżeczka cynamonu

3. Dodatkowo:
olej do wysmarowania formy
mleko do posmarowania chlebka






PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy wszystkie składniki. Dokładnie zagniatamy ciasto (pamiętajcie- to ciasto drożdżowe, im dłużej będziecie je wyrabiać, tym będzie bardziej puszyste).
2. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy lnianym ręcznikiem i odstawiamy na 1,5-2h (do podwojenia objętości).
3. Przygotowujemy masło daktylowe. Daktyle umieszczamy w naczyniu, zalewamy wrzątkiem tak by całkowicie przykrył daktyle (ja wykorzystałam około 80-100ml). Gdy daktyle zmiękną, dodajemy cynamon i całość blendujemy tak długo, aż powstanie gładkie masło.
4. Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy a następnie rozwalkowujemy na prostokąt (dłuższy bok powinien mieć długość formy, w której chcecie upiec chleb).
5. Na przygotowany placek wykładamy masło daktylowe, dokładnie rozsmarowujemy. Gotowy placek ciasno zwijamy w rulon. Przekładamy go do wysmarowanej olejem formy i nacinamy wzdłuż.


6. Chlebek przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 25-30 minut.
7. Wyrośnięty chlebek smarujemy mlekiem.
8. Pieczemy w temperaturze 220 stopni z funkcją termoobieg przez około 30 minut.
9. Gotowy chleb wyjmujemy z formy, odstawiamy do wystudzenia (najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły :D).






SMACZNEGO!!!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Obserwatorzy