DROŻDŻOWY WIANEK

To, że uwielbiam domowe pieczywo, wiecie już nie od dziś. Wbrew pozorom nie jest ono trudne do przygotowania. Tak jak w przypadku każdego wypieku czy potrawy, trzeba chcieć. A chcieć znaczy móc. Przy pieczywie i innych drożdżowych wypiekach potrzebny jest również czas. Wiem, że Wam tak jak i mnie, nieraz go brakuje. Dlatego właśnie korzystam, gdy tylko mogę sobie na to pozwolić i wypiekam różnego rodzaju bułki, czy chleby. Tym razem mam dla Was piękny, zaplatany wianek :)







SKŁADNIKI:
500gram mąki pszennej
150ml ciepłego mleka
50ml wody
80g roztopionego masła
1 jajo
20g drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli
mleko do posmarowania

dodatkowo: olej do wysmarowania tortownicy



PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę cukru i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną "pracować".
2. Gdy drożdże lekko urosną, wlewamy je do reszty mąki, dodajemy wodę, roztopione masło, resztę cukru, sól i jajko. Całość dokładnie zagniatamy i wyrabiamy minimum 10 minut. Zasada w cieście drożdżowym jest taka, że im dłużej tym lepiej- dokładnie wyrobione ciasto będzie sprężyste, dobrze wyrośnie a w smaku na pewno podbije Wasze podniebienia.
3. Wyrobione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość- ja zostawiam zwykle na 1,5-2 godziny.
4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy a następnie dzielimy na 3 równe części. Z każdej z nich tworzymy długi wałek o grubości około 2 cm.
5. Przygotowane wałeczki sklejamy ze sobą na jednym z końców i zaplatamy warkocz.


6. Gotowy warkocz przekładamy do wysmarowanej olejem tortownicy z kominkiem (u mnie tortownica o średnicy 28 cm) i łączymy oba końce tworząc wieniec.


7. Wianuszek przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
8. Przed pieczeniem, wianek smarujemy mlekiem.
9. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg. Podajemy z ulubionymi dodatkami- na słodko lub w wersji wytrawnej :)








SMACZNEGO!!!!


Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy