ŚMIETANKOWY NAKED CAKE Z BORÓWKAMI

Bardzo lubię torty. Ich jedzenie to czysta przyjemność, ale samo przygotowywanie daje naprawdę dużo radości. Wbrew pozorom jest to wypiek, który nie zawsze musi być bardzo skomplikowany i przede wszystkim czasochłonny. Chciałabym Wam to udowodnić na przykładzie tortu, który właśnie Wam prezentuję. W jego przygotowaniu najdłuższe było upieczenie biszkoptu. Naprawdę! Tym razem upiekłam go późnym wieczorem, dzięki czemu rano miałam gotowy, wystudzony biszkopt. W sam raz do składania tortu. Krem to kilka chwil, złożenie tortu tak samo. Jeśli nie wierzycie, przekonajcie się sami :)








SKŁADNIKI:
1. Biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki kakao
szczypta soli

2. Krem śmietankowy:
250g mascarpone
200g śmietany 18%
1 opakowanie śnieżki (bita śmietana w proszku)
100g białej czekolady

3. Dodatkowo:
300g borówek
1/3 szklanki czarnej herbaty do nasączenia biszkoptu



PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt:
1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, sól. Cały czas ubijając dodajemy żółtka po jednym. Gdy otrzymamy gładką masę, przesiewamy do niej oba rodzaje mąki oraz kakao, delikatnie mieszamy trzepaczką tak, by nie zniszczyć puszystej struktury. Przekładamy do tortownicy o średnicy 20cm (dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni (musi być suchy patyczek).
2. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika, upuszczamy 2x z wysokości około 45cm (by zapobiec ewentualnemu skurczeniu ciasta) i odstawiamy do wystudzenia.
3. Gdy biszkopt całkowicie się wystudzi, scinamy z niego górę (by był równy) a następnie dzielimy na 3 równe blaty.
4. Przygotowujemy herbatę i nasączamy nią każdy blat.


Krem:
1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
2. Mascarpone, śmietanę oraz śnieżkę miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy czekoladę, miksujemy do połączenia się składników.


Składanie tortu:
1. Krem dzielimy na 3 równe części. Pierwszą wykładamy na przygotowany wcześniej krążek, wyrównujemy, rozkładamy borówki. Przykrywamy drugim biszkoptowym krążkiem, wykładamy drugą część kremu oraz borówki. Przykrywamy 3 krążkiem.
2. Pozostałym kremem pokrywamy wierzch tortu. Dekorujemy pozostałymi borówkami.
3. Gotowy tort wkładamy do lodówki, by krem dobrze stężał.









SMACZNEGO!!!!!


Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Obserwatorzy