BAGIETKI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Pieczywo, to bardzo wdzięczny temat jeśli chodzi o nasze smaki i fantazje. Baza jest zawsze ta sama. Mąka, drożdże, trochę cukru. Co z tego stworzymy, zależy od nas. Za każdym razem zachęcam Was do eksperymentów. Nie bójcie się, możecie wymyślić i upiec coś naprawdę fajnego! Tak było u mnie tym razem. Paczuszka suszonych śliwek aż krzyczała by ją wykorzystać w ciekawy pomysł. Mam nadzieję, że ślinka Wam cieknie na myśl o bagietkach, które chcę Wam zaproponować :)








SKŁADNIKI:
600g maki pszennej typ 750
2 jaja
3 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie drożdży instant
1 płaska łyżka cukru
100g suszonych śliwek helio
200ml ciepłej wody

Mąka pszenna do podsypywania






PRZYGOTOWANIE:
1. Podane składniki (oprócz śliwek) umieszczamy w dużej misie. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. (Zagniatanie powinno trwać conajmniej 10-15 minut). W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką, by nie kleiło się do rąk.
2. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do ciasta, chwilę zagniatamy by równomiernie się rozmieściły.
3. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy cienkim ręcznikiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na 1,5-2 godziny).
4. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na 6 równych części, z których formujemy nieduże bagietki.
5. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
6. Napuszone bagietki nacinamy po skosie. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 25 minut z funkcją termoobieg.












SMACZNEGO!!!





Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Obserwatorzy