BUŁECZKI CYNAMONOWE Z MIECHUNKĄ


Śniadanie na trawie? Dlaczego nie! Teraz, gdy pogoda sprzyja, jest to dla mnie idealne rozwiązanie. Do tego nie potrzeba wiele- moim Najbliższym do szczęścia wystarczają świeże, najlepiej jeszcze ciepłe bułeczki i solidny zapas miodu oraz domowej konfitury. Tak właśnie było w miniony weekend. Na pewno powtórzę takie rozwiązanie. Zachęcam również Was, by przetestować pyszne, bardzo puszyste bułeczki cynamonowe. Śniadanie idealne? Tak :)









SKŁADNIKI:
1. Ciasto:
450g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
300ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki oliwy z oliwek

2. Dodatkowo:
1 opakowanie suszonej miechunki Helio
mleko do posmarowania bułeczek
olej do wysmarowania tortownicy






PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
1. W dużej misce przygotowujemy wszystkie składniki.
2. Zagniatamy ciasto aż będzie idealnie gładkie (minimum 10 minut). Dodajemy miechunkę i chwilę zagniatamy, by równomiernie rozmieściła się w cieście. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 2h do wyrośnięcia.
3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy je przez chwilę.
4. Zagniecione ciasto dzielimy na około 10 części (nie muszą być równe). Z każdej części formujemy bułeczkę.
5. Gotowe bułeczki wkładamy do wysmarowanej olejem tortownicy (średnica 26-28cm), zachowując odstępy między bułeczkami. 
6. Tortownicę z bułeczkami przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
7. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobieg przez około 20 minut.
8. Upieczone bułeczki odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, odrywane, smarowane masłem i miodem lub domową konfiturą.









SMACZNEGO!!!!



Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy