FOCACCIA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM

Focaccia, to jedno z moich ulubionych dań z kuchni włoskiej. Podstawą jest tutaj pyszne, drożdżowe ciasto. Od nas zależy, co znajdzie się na wierzchu lub w środku. Sama bardzo często przygotowuję ją tylko z ziołami, zjadamy ją wtedy z dużą ilością oliwy z oliwek. To pozwala mi przenieść się myślami do Włoch, które baaaaardzo lubię. Jednak gdy mam ochotę na danie bardziej konkretne, wykorzystuję różne składniki, którymi "ozdabiam" lub wypełniam focaccię. Stanowi ona wtedy konkretne danie, do którego wystarczy oliwa z oliwek lub ulubiony sos :)







SKŁADNIKI:
1. Ciasto:
450g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
300ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka oregano
2 łyżki oliwy z oliwek

2. Nadzienie:
200g wędzonej piersi z kurczaka
100g tartej mozzarelli lub żółtego sera
1 opakowanie mozzarelli (kulka)
0,5 puszki kukurydzy
Świeży rozmaryn

3. Dodatkowo:
Kilka listków bazylii do dekoracji
Ulubiony sos/ oliwa z oliwek





PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
1. Do naczynia z ciepłą wodą wsypujemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy na 5-10min aż drożdże zaczną pracować.
2. W misce przygotowujemy mąkę, oliwę z oliwek oraz przyprawy.
3. Gdy drożdże ruszą, dodajemy je do reszty składników i zagniatamy ciasto aż będzie idealnie gładkie (minimum 10 minut). W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy na 2h do wyrośnięcia.
4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy je przez chwilę. Następnie rozwałkowujemy lub formujemy placek, który wypełni nam dno tortownicy (u mnie średnica 28cm).


NADZIENIE:
1. Kurczaka kroimy na plastry, układamy na cieście. Przykrywamy go warstwą tartej mozzarelli.
2. Mozzarellę (kulkę) kroimy na dosyć grube plastry. Wykładamy na warstwę tartego sera.
3. Równomiernie rozsypujemy odsączoną z zalewy kukurydzę.
4. Całość przykrywamy tartym serem.
5. Pieczemy 30- 35 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobieg. Dekorujemy listkami bazylii. Podajemy na ciepło lub na zimno z ulubionym sosem. (Mi i mojej rodzinie najbardziej smakowało z dobrej jakości oliwą z oliwek).









SMACZNEGO!!!!



Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy