ZIELONE NALEŚNIKI- przepis podstawowy

Ostatnio, gdy przygotowałam naleśniki na obiad, okazało się, że każdy chce je zjeść z czymś innym. Nie stanowiło to oczywiście żadnego problemu, ponieważ naleśniki są na tyle uniwersalne, że świetnie wkomponują się w różnego rodzaju wariacje. Zarówno słodkie, jak i wytrawne. Ale właśnie z racji, że każdy wybrał coś innego "do środka", uświadomiłam sobie, że nie ma na blogu przepisu podstawowego na naleśniki. Zawsze z czymś. Postanowiłam to zmienić. Mam nadzieję, że Wam to pomoże. Akurat dziś wersja zielona, jednak klasyczne naleśniki przygotowuję w ten sam sposób, tylko woda nie jest przelana przez szpinak :D Szczegóły poniżej :)








SKŁADNIKI:
30dag mąki pszennej
3 jaja
1,5 szklanki mleka
300 ml wody gazowanej (odsączona ze szpinaku- szczegóły w punktach 1 i 2 "przygotwanie")
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
150g szpinaku




PRZYGOTOWANIE:
1. Szpinak myjemy, osuszamy, blendujemy razem z wodą gazowaną, dokładnie odcedzamy.
2. W misce przygotowujemy składniki na ciasto, w tym wodę odsączoną ze szpinaku
 Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
3. Naleśniki smażymy na suchej patelni z obu stron.
4. Podajemy z wybranym nadzieniem.






SMACZNEGO!!!





Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy