CIASTECZKA PODWÓJNIE CZEKOLADOWE

Lubię domowe, maślane ciasteczka. To klasyk, który sprawdzi się w każdych okolicznościach. Dodatkowo, jest to temat dający duże pole do popisu. Można przygotowywać je w różnych kombinacjach smakowych, z różnymi dodatkami. Nie znam osób, które nie lubią takich ciasteczek. Dodatkową zaletą jest prostota wykonania. Teraz pewnie domyślacie się, że wypiekam je naprawdę często. Wersja czekoladowa wędruje w Wasze ręce :)








SKŁADNIKI:
200g miękkiego masła
3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
2 łyżki ciemnego kakao
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g gorzkiej czekolady
szczypta soli





PRZYGOTOWANIE:
1. Masło miksujemy z cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy jajo, dalej miksujemy.
2. Po otrzymaniu gładkiej masy, dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Miksujemy, by składniki się skleiły.
3. Masę wykładamy na stolnicę, szybko zagniatamy - tylko do uzyskania gładkiego ciasta.
4. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta, zagniatamy,  by równomiernie się rozmieściła.
5. Z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
6. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).




SMACZNEGO!!!!



Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy