PĘCZAKOWY QUICHE

Jak już zdążyliście się zorientować, bardzo lubię quiche. Jego podstawą jest kruchy spód oraz zalewa jajeczno-śmietanowa. Co dodamy do środka zależy od naszej inwencji twórczej i kubków smakowych. Pole do popisu jest ogromne. Bardzo lubię eksperymentować i zestawiać różne składniki. Dlatego quiche to temat który lubię, ponieważ nie pozwala mi na nudę. Tak było również tym bardziej. Efekt? Kolejny przepis do kolekcji :)










SKŁADNIKI:
1. Kruchy spód:
200g mąki pszennej
100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 jajo
Szczypta soli

2. Nadzienie:
0,5 szklanki pęczaku
80g szynki parmeńskiej
200g cieciorki

3. Zalewa:
200g śmietany 18%
2 duże jaja
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka przyprawy shoarma
1 łyżeczka bazylii
Świeżo mielony pieprz

4. Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
1 opakowanie mozzarelli
listki bazylii do dekoracji




PRZYGOTOWANIE:
1. Kruchy spód: z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy cienko i wyklejamy wcześniej natłuszczoną formę do quiche. Podpiekamy 20 minut w temperaturze 200 stopni.
2. Kaszę gotujemy na sypko, odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
3. Zalewa: jaja roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę, mieszamy uzyskania jednolitej zalewy. Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy, mieszamy.
4. Podpieczony spód przykrywamy szybką parmeńską.


5. Kaszę łączymy z zalewą, wykładamy na szynkę. Równomiernie rozsypujemy cieciorkę.
6. Rozkładamy poszarpaną na kawałki mozzarellę.


7. Quiche zapiekamy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Dekorujemy listkami bazylii.







SMACZNEGO!!!!



Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy