PĘCZAKOWY QUICHE

SKŁADNIKI:
1. Kruchy spód:
200g mąki pszennej
100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 jajo
Szczypta soli
2. Nadzienie:
0,5 szklanki pęczaku
80g szynki parmeńskiej
200g cieciorki
3. Zalewa:
200g śmietany 18%
2 duże jaja
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka przyprawy shoarma
1 łyżeczka bazylii
Świeżo mielony pieprz
4. Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
1 opakowanie mozzarelli
listki bazylii do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Kruchy spód: z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy cienko i wyklejamy wcześniej natłuszczoną formę do quiche. Podpiekamy 20 minut w temperaturze 200 stopni.
2. Kaszę gotujemy na sypko, odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
3. Zalewa: jaja roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę, mieszamy uzyskania jednolitej zalewy. Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy, mieszamy.
4. Podpieczony spód przykrywamy szybką parmeńską.
5. Kaszę łączymy z zalewą, wykładamy na szynkę. Równomiernie rozsypujemy cieciorkę.
6. Rozkładamy poszarpaną na kawałki mozzarellę.
7. Quiche zapiekamy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Dekorujemy listkami bazylii.
SMACZNEGO!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz