SERNIK NA ZIMNO "DELICJA POMARAŃCZOWA"

Nie tak dawno przedstawiałam Wam malinowy sernik na zimno (http://lubie-gary.blogspot.com/2017/07/byskawiczny-malinowy-sernik-na-zimno.html). Był pyszny. Od tego momentu przygotowałam go jeszcze nie raz. Na pewno znów go przygotuję, jednak tym razem postanowiłam przygotować inną wersję. Różni się szczegółami i tworzy nowy, pyszny sernik do naszej kolekcji. Lato i orzeźwiający sernik na zimno, czego chcieć więcej? No tak, przydałby Wam się przepis. Polecam :D







SKŁADNIKI:
1. Biszkopt:
5 jaj
4 łyżki cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
5 łyżek maku

2. Masa serowa:
750g ricotty
250g mascarpone
2 galaretki pomarańczowe
400ml wrzątku

3. Dodatkowo:
250g dżemu pomarańczowego
15 delicji o smaku pomarańczowym





PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT;
1. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka (po jednym) cały czas miksując.
2. Cienkim strumieniem, nie przerywając ubijania, wlewamy olej. Miksujemy do połączenia się składników.
3. Przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy (tylko do połączenia składników). Na końcu dodajemy mak, delikatnie mieszamy.
4. Gotowe ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę (wymiary: 36,5x24,5x6cm).
5. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Gotowy biszkopt upuszczamy (w blaszce) 2-3x z wysokości 40cm (zapobiegniemy wtedy jego skurczeniu podczas stygnięcia) - warto upuścić blachę na ręcznik/ koc.
7. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia. (Ja zwykle przygotowuję biszkopt późnym wieczorem dzień wcześniej, wtedy mam gwarancję, że dobrze się wystudzi).
8. Wystudzony biszkopt odklejamy od papieru do pieczenia, odwracamy dołem do góry. Równomiernie rozsmarowujemy dżem. Rozkładamy delicje.




MASA SEROWA:
1. Galaretki rozpuszczamy w 400ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia (galaretka ma być ciepła, by masa serowa nie stężała zbyt szybko).
2. Ricottę oraz mascarpone przekładamy do miski, miksujemy do połączenia serów. Cienkim strumieniem wlewamy ciepłą (nie gorącą!) galaretkę, cały czas miksując na wolnych obrotach. Miksujemy tak długo, aż uzyskamy gładką, jednolitą i tężejącą masę.
3. Wykładamy na delicje, wyrównujemy.
4. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki, by masa serowa całkowicie stężała. (1-2 godziny powinny wystarczyć).











SMACZNEGO!!!




P.S. Warto przygotować sernik dzień wcześniej, by delicje zmiękły i łatwiej się je kroiło :)

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy