TARTA CZEKOLADOWA Z KIWI
Weekend, na dodatek długi, to idealna okazja, by upiec pyszne ciasto. Dlatego chcę Wam zaproponować tartę z kiwi, którą przygotowywałam już wielokrotnie, jednak nigdy nie miałam okazji jej sfotografować :D Dziś nadszedł ten dzień! Nim domownicy zaczęli kroić, udało się zrobić kilka zdjęć. Dlaczego kiwi, gdy wszędzie wokół truskawki? A właśnie dlatego, że na wszystkich blogach wyskakują co chwilę truskawkowe przepisy. Dla przełamania- ja proponuję kiwi. Jeśli jednak macie ochotę na ciasto z truskawkami, śmiało możecie je wykorzystać zamiast kiwi. Przecież truskawka w czekoladowej asyście to raj dla podniebienia! :) Tarta jest pyszna, błyskawiczna w przygotowaniu (nie mówiąc o konsumpcji), dlatego mam nadzieję, że nawet Ci, którzy zawsze mają tzw. niedoczas, skuszą się i zabiorą za jej przygotowanie :)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
200g mąki pszennej
100g zimnego masła
1 jajo
1 łyżka cukru
szczypta soli
Krem:
250g mascarpone
100g gorzkiej czekolady
niewielka objętość mleka do odpowiedniej konsystencji (u mnie nieco mniej niż 1/4 szklanki)
Dodatkowo:
3 kiwi (obrane, pokrojone w pół-plasterki)
niewielka ilość masła do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto i wyklejamy nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
3. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mascarpone, niewielką ilość mleka (po to by krem nie był zbyt twardy) i ubijamy aż uzyskamy puszysty krem.
4. Gotowy krem równomiernie rozsmarowujemy na tarcie.
5. Dekorujemy przygotowanym wcześniej kiwi. Gotową tartę wkładamy do lodówki by krem lekko stężał.
SMACZNEGO!!!!!
SKŁADNIKI:
Ciasto:
200g mąki pszennej
100g zimnego masła
1 jajo
1 łyżka cukru
szczypta soli
Krem:
250g mascarpone
100g gorzkiej czekolady
niewielka objętość mleka do odpowiedniej konsystencji (u mnie nieco mniej niż 1/4 szklanki)
Dodatkowo:
3 kiwi (obrane, pokrojone w pół-plasterki)
niewielka ilość masła do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto i wyklejamy nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
3. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mascarpone, niewielką ilość mleka (po to by krem nie był zbyt twardy) i ubijamy aż uzyskamy puszysty krem.
4. Gotowy krem równomiernie rozsmarowujemy na tarcie.
5. Dekorujemy przygotowanym wcześniej kiwi. Gotową tartę wkładamy do lodówki by krem lekko stężał.
SMACZNEGO!!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz