FOCACCIA ZE SZPINAKIEM I NIE TYLKO

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Przygotowuję je w wersji słodkiej i bardzo często również w wersji wytrawnej. Focaccia to pyszna forma pieczywa, którą można przygotować w bardzo wielu odsłonach. Bardzo lubię ją saute, z dużą ilością ziół i oliwy z oliwek, jednak równie często przygotowuję ją z nadzieniem. Zarówno słodkim jak i wytrawnym. Dziś będzie konkretnie :) i pysznie. A jednocześnie bardzo prosto, ponieważ na nadzienie focaccii, którą przygotowałam składa się dosłownie kilka składników. Efekt? Prosto, łatwo i przyjemnie a przede wszystkim pyyyyyysznie. No to do roboty! Pora przygotować co trzeba, podwinąć rękawy i zabrać się do zagniatania :)









SKŁADNIKI:
1. Ciasto:
450g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
300ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka oregano
2 łyżki oliwy z oliwek

2. Nadzienie:
150g świeżego szpinaku
150g śmietany 18%
świeżo mielony kolorowy pieprz
200-300g kiełbasy (ja wybrałam białą o wyrazistym smaku)
1 duży pomidor (mogą być 2 mniejsze)
1 opakowanie mozzarelli
garść słonecznika
oregano

3. Dodatkowo:
listki bazylli do dekoracji



PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
1. Do naczynia z ciepłą wodą wsypujemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy na 5-10min aż drożdże zaczną pracować.
2. W misce przygotowujemy mąkę, oliwę z oliwek oraz przyprawy.
3. Gdy drożdże ruszą, dodajemy je do reszty składników i zagniatamy ciasto aż będzie idealnie gładkie (minimum 10 minut). W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy na 2h do wyrośnięcia.
4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy je przez chwilę. Następnie rozwałkowujemy lub formujemy placek, który wypełni nam dno tortownicy (u mnie średnica 28cm).

NADZIENIE:
1. Szpinak myjemy, osuszamy. Podsmażamy go na łyżce oliwy, dodajemy śmietanę oraz pierz i chwilę dusimy. Wykładamy na przygotowane ciasto.
2. Równomiernie rozkładamy pokrojoną w plasterki kiełbasę.


3. Pomidora kroimy w pół-plasterki. Wykładamy na kiełbasę. Całość posypujemy oregano.


4. Równomiernie rozsypujemy poszarpaną w drobne kawałki mozzarellę oraz słonecznik.
Przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy na 20- 30 minut do ponownego wyrośnięcia.


5. Pieczemy 30- 35 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobieg. Dekorujemy listkami bazylii. Podajemy na ciepło lub na zimno z ulubionym sosem. (Mi i mojej rodzinie najbardziej smakowało z dobrej jakości oliwą z oliwek).









SMACZNEGO!!!!


Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy