MAŚLANE MEDALIONY

Ciasteczka maślane to u mnie klasyk. Są pyszne, zawsze szybko znikają i przede wszystkim zawsze i wszystkim smakują :) Naprawdę! Dodatkowym plusem jest fakt, że przygotowanie naprawdę nie zajmuje dużo czasu. Już chyba wszyscy wiedzą, że jestem łasuchem (choć niektórzy wciąż twierdzą, że jem tylko sałatę i rzodkiewki :P), więc jak się domyślacie, często pojawiają się u mnie te, czy inne ciasteczka :)










SKŁADNIKI:
240g masła
45g cukru
320g mąki pszennej
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli






PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto aż do otrzymania gładkiego, miękkiego ciasta kruchego (jeśli jest potrzeba, podsypujemy niewielką ilością mąki).
2. Formujemy małe kuleczki (mniejsze niż orzech włoski) i spłaszczamy, by powstały okrągłe medaliony.
3. Gotowe ciasteczka pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut (aż będą ładnie zrumienione).
4. Upieczone ciasteczka studzimy na blasze lub kratce. Po wyjęciu z piekarnika będą bardzo delikatne i kruche, ale w miarę stygnięcia lekko stwardnieją.




SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy