CZEKOLADOWA ROZKOSZ (bez pieczenia!)

Czekoladowa rozkosz? Taaaaak... Długo myślałam nad nazwą dla tego ciasta, jednak nie potrafiłam wymyślić nic, co równie dobrze oddało by charakter. To po prostu rozkosz dla podniebienia! Duża ilość pysznej czekolady, śmietanowa pianka.... Delikatne, i.. czekoladowe! Coś, co zawsze poprawi humor ;) Wszyscy czekolado- żercy będą zadowoleni. W tajemnicy powiem, że nie da się zjeść tylko jednego kawałka, ale w moim wypadku nie stanowi to żadnego problemu :P Łapcie przepis! :)










SKŁADNIKI:
1. Spód:
250g herbatnikow pełnoziarnistych
120g masła

2. Masa czekoladowa:
300g czekolady deserowej
660ml śmietany 30% (objętość 330ml dostępna w biedronce)
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody
Szczypta mąki ziemniaczanej

3. Dodatkowo:
Platki migdałowe do dekoracji/ wiórki kokosowe/ owoce sezonowe




PRZYGOTOWANIE:
1. Herbatniki blendujemy. Roztapiamy masło,  dodajemy do herbatników, mieszamy. Przygotowaną "masą" wypełniamy dno tortownicy (28cm średnicy), wyrównujemy, lekko ugniatamy, wkładamy do lodówki.
2. Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia.
3. Czekoladę łamiemy na mniejsze części,  roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy 100ml śmietany oraz żelatynę, mieszamy  (nad parą) do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do wystudzenia.
4. Gdy masa czekoladowa wystygnie, ubijamy śmietanę wraz z mąką ziemniaczaną. Dodajemy masę czekoladową, mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
5. Czekoladowy krem wykładamy na spód, wyrównujemy. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia.
6. Gotowe ciasto dekorujemy płatkami migdałowymi/ wiórkami kokosowymi/ owocami.











SMACZNEGO!!!



P.S. Ciasto można również przygotować na spodzie z okrągłych biszkoptów/ samodzielnie upieczonym biszkopcie.

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Obserwatorzy