CEBULARZE

Cebularze to tradycyjna potrawa charakterystyczna dla kuchni lubelskiej. Jest to nic innego jak drożdżowy placek wypełniony cebulą wymieszaną z makiem. Wywodzą się z kuchni żydowskiej.
Przygotowałam je dla Magdy- osoby, która należy do grona osób ciągnących mnie w górę ;) to ona była jedną z pomysłodawczyń bloga, dlatego gdy dostałam wiadomość - potrzebuję przepis na cebularze, nie mogłam jej odmówić :) zwłaszcza, że chodziły mi po głowie od dłuższego czasu ;) impuls poszedł i oto są :) mam nadzieję, że nie tylko Magda wykorzysta przepis :)












SKŁADNIKI: (10 cebularzy)
1. Ciasto:
500g mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
50g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajo
60g roztopionego masła
szczypta soli

2. Farsz:
450g cebuli
2 łyżki oleju
3 łyżki maku
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku

3. Dodatkowo:
1 roztrzepane jajo do posmarowania cebularzy






PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
1. Zaczyn: drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku. Zasypujemy łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
2. W misce przygotowujemy pozostałe składniki. Wlewamy zaczyn.
3. Całość zagniatamy 10-15 minut do otrzymania gładkiego ciasta (można w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki).
4. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy lnianym ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny.



Farsz:
1. Cebule obieramy, kroimy w kostkę/ piórka, przekładamy do garnka z nieprzywierającą powłoką (może być też patelnia).
2. Dodajemy olej oraz cukier, podsmażamy mieszając co chwilę. Cebulka powinna się poddusić (nie robimy skwarków :P). Pod koniec smażenia dodajemy mak.
3. Gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia


Cebularze:
1. Wyrośnięte ciasto zagniatamy chwilę. Formujemy wałek i dzielimy go na 10 równych części.
2. Każdą część zagniatamy kilka razy a następnie tworzymy kulkę.
3. W środku każdej kulki tworzymy zagłębienie (ja używam do tego deserowej łyżeczki). Ma powstać równy dołek i ładny, dosyć gruby brzeg.


4. Zagłębienia wypełniamy farszem cebulowym.


5. Gotowe cebularze układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i umieszczamy w ciepłym miejscu na 20-30 minut by lekko podrosły. Po tym czasie brzegi cebularzy smarujemy roztrzepanym jajem.
6. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.










SMACZNEGO!!!!!



Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy