CIASTECZKA MAKOWE

Każdy ma swoje sposoby na chandrę. Dla mnie nie ma nic lepszego niż domowej roboty słodkości. Ciasteczka maślane świetnie się spisują, ponieważ ładnie pachną, są malutkie i jak wiele osób twierdzi- "one nie pytają, one rozumieją". Jak to zwykle bywa z "drobnicą", bardzo szybko znikają, dlatego zwykle przygotowuję podwójną porcję, żeby cokolwiek dla mnie zostało :) Moja dzisiejsza propozycja to połączenie klasyku z dodatkiem maku. Efekt? Doooobrze wchodzą :D :D Spróbujcie :)









SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła (w temperaturze pokojowej- ma być miękkie)
1 jajo
1/3 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki maku
sok z połówki cytryny





PRZYGOTOWANIE:
1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą białą masę. Dodajemy jajo i dalej ucieramy. Gdy otrzymamy puszysty krem, dodajemy do niego sok z cytryny, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz mak i szybko zagniatamy ciasto podsypując mąką w razie potrzeby (nie za dużo, by były za twarde). Nie zagniatamy go długo- wystarczy by nie kleiło się do rąk
2. Z przygotowanego ciasta formujemy małe kuleczki i lekko spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów- ciasteczka trochę urosną.
3. Gotowe ciastka pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.






  SMACZNEGO!!!!!




Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy