"KEKS" GRYCZANO - MIĘSNY
Gryka + mięso to u mnie nie nowość. Proponowałam Wam już kilka wersji podania tych dwóch składników. Dla mnie są one pyszne i ciekawe. Dziś kolejna propozycja. Szybka, łatwa w przygotowaniu i dosyć oryginalna. Ciekawa forma podania może zaskoczyć a smakowo jest to jeden z moich ulubionych typów. Keks sprawdzi się na obiad czy również ciepłą kolację. Polecam :)
SKŁADNIKI:
200g kaszy gryczanej
500g drobiowego mięsa mielonego
4 jaja
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
100g startego żółtego sera
2 łyżki oleju
150ml goracej wody
2 łyżeczki przyprawy shoarma
2 lyzeczki bazylii
2 łyżeczki tymianku
Świeżo mielony pieprz
Sól
1 opakowanie mozzarelli
PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę gotujemy na sypko, odstawiamy do wystudzenia.
2. Mięso mielone podsmażamy na oleju. Dodajemy przyprawy oraz przecier pomidorowy rozmieszany w gorącej wodzie. Dusimy do zredukowania sosu.
3. Gotowy farsz mięsny blendujemy, odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy kaszę, jaja oraz żółty ser i całość mieszamy.
4. Masę gryczano- mięsną przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy plastry mozzarelli.
5. Całość zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy keks wyjmujemy z formy, dekorujemy listkami bazylii. Podajemy pokrojony w plastry.
SMACZNEGO!!!!
SKŁADNIKI:
200g kaszy gryczanej
500g drobiowego mięsa mielonego
4 jaja
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
100g startego żółtego sera
2 łyżki oleju
150ml goracej wody
2 łyżeczki przyprawy shoarma
2 lyzeczki bazylii
2 łyżeczki tymianku
Świeżo mielony pieprz
Sól
1 opakowanie mozzarelli
PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę gotujemy na sypko, odstawiamy do wystudzenia.
2. Mięso mielone podsmażamy na oleju. Dodajemy przyprawy oraz przecier pomidorowy rozmieszany w gorącej wodzie. Dusimy do zredukowania sosu.
3. Gotowy farsz mięsny blendujemy, odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy kaszę, jaja oraz żółty ser i całość mieszamy.
4. Masę gryczano- mięsną przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy plastry mozzarelli.
5. Całość zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy keks wyjmujemy z formy, dekorujemy listkami bazylii. Podajemy pokrojony w plastry.
SMACZNEGO!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz