ZIELONE NALEŚNIKI


Wracam do Was z zielonym :) Jakoś tak zawsze będąc w sklepie, wrzucam do koszyka paczkę szpinaku i potem coś trzeba z nim robić :P No to kombinuję :D Tym razem pierwotnie chciałam przygotować pierogi szpinakowe (http://lubie-gary.blogspot.com/2016/02/pierogi-szpinakowe-z-kasza-jaglana-feta.html ), niestety jak to bardzo często u mnie bywa- zabrakło mi czasu.... Tak więc przeorganizowałam swój pomysł i postanowiłam przygotować naleśniki. Zdecydowanie szybsza wersja a danie jest pyszne :) Wszyscy naleśniko-żercy (i nie tylko) będą zadowoleni :)






SKŁADNIKI:
1. Naleśniki:
30dag mąki pszennej
3 jaja
1,5 szklanki mleka
300 ml wody gazowanej (odsączona ze szpinaku- szczegóły w punktach 1 i 2 "przygotwanie")
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli


2. Farsz:
1 szklanka kaszy jaglanej
250g ricotty
150g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
Sol, pieprz do smaku

3. Dodatkowo:
1 opakowanie mozzarelli do zapieczenia





PRZYGOTOWANIE:
1. Szpinak myjemy, osuszamy, blendujemy razem z wodą gazowaną, dokładnie odcedzamy.
2. W misce przygotowujemy składniki na ciasto, w tym wodę odsączoną ze szpinaku
 Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
3. Naleśniki smażymy na suchej patelni.
4. Kaszę gotujemy na sypko.
5. Szpinak podsmażamy z czosnkiem. Dodajemy ugotowaną kaszę, ricottę, sól i pieprz, mieszamy by składniki farszu się połączyły.
6. Naleśniki wypełniamy farszem, zwijamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego. Równomiernie rozsypujemy kawałki mozzarelli (pokrojone lub odrywane).


7. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem i dodatkami (ja wybrałam lekką sałatkę).





SMACZNEGO!!!!



Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy