KAISERSCHMARRN (Omlet cesarski)

Kaiserschmarrn to jedno z tradycyjnych dań kuchni austriackiej. Osoby obserwujące mnie na instagramie mogły zobaczyć je już wczoraj :) Będąc fanką słodkości, nietrudno się domyślić, że je uwielbiam. Przy każdej okazji zjadam kaiserschmarrn w Austrii, jednak bardzo często przygotowuję je w domu. Mając na swoim koncie kilkadziesiąt zjedzonych porcji plus dodatkowo doświadczenie z internetu, przekazuję swój przepis. Mam nadzieję, że polubicie :)
A co to w ogóle jest? Nic innego jak słodki, gruby naleśnik/ omlet, który rwie się na kawałki podczas smażenia. W wielu przypadkach jest smażony na oleju, jednak tak naprawdę najlepiej smakuje usmażony na maśle. Tradycyjnie dodaje się do niego rodzynek, można również wykorzystać orzechy lub migdały. Podaje się posypane cukrem pudrem z dodatkiem konfitury śliwkowej. Szczegóły poniżej.








SKŁADNIKI: (porcja dla 2 osób)
230g mąki pszennej
4 jaja
250ml mleka
2 łyżki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 czubata łyżeczka cynamonu

dodatkowo:
cukier puder do obsypania
garść rodzynek (opcjonalnie- ja zwykle rezygnuję)
masło klarowane do smażenia
konfitura śliwkowa (jeśli takiej nie macie lub nie lubicie, śmiało można wykorzystać inną konfiturę lub dżem)



PRZYGOTOWANIE:
1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę.
2. W misce przygotowujemy pozostałe składniki (wraz z żółtkami). Miksujemy na gładką masę. Dodajemy pianę z białek, delikatnie łączymy.
3. Na patelni (średnica 28cm) roztapiamy masło, wylewamy masę (jest jej dosyć dużo, dlatego ja zwykle dzielę na 2 porcje- masa nie powinna być grubsza niż 1,5-2cm, by uniknąć ryzyka spalonego omletu z zewnątrz i surowego w środku).
4. Smażymy na wolnym ogniu po około 4-5 minut z każdej strony (na złoty kolor).
5. Na patelni rozrywamy usmażony omlet na kawałki. Mają być nierówne, postrzępione. Od jednego z austriackich kucharzy usłyszałam nawet, że pokrojenie go nożem to profanacja. Dlatego nie bójcie się, porwany jest najlepszy!
6. Gotowe kaiserschmarrn wykładamy na talerz, obsypujemy cukrem pudrem. Dodajemy konfitury i gotowe!




SMACZNEGO!!!!!!




P.S. Prezentowane zdjęcia przedstawiają kaiserschmarrn przygotowane przeze mnie oraz sfotografowane w jednej z austriackich restauracji.


Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

Obserwatorzy