PIEROGI SZPINAKOWE Z KASZĄ JAGLANĄ, FETĄ I SZPINAKIEM

Będąc w tematach pierogowych pora na kolejną propozycję. Tym razem w zielonej wersji :) Do odważnych świat należy, więc zaryzykowałam po raz kolejny. I tym razem nie żałuję, wręcz odwrotnie. Nieskromnie stwierdzę, że jestem zachwycona tymi pierogami. Cieszą oko, a po zjedzeniu zadowolony jest również żołądek :)






SKŁADNIKI:
1. Ciasto
100g świeżego szpinaku
minimum 3/4 szklanki wody (tyle ile ciasto wchłonie)
3 szklanki mąki
1 jajo
łyżeczka oleju
szczypta soli

2. Farsz
2 garście świeżego szpinaku + odsączony szpinak z ciasta
2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
150g sera feta
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
pieprz





PRZYGOTOWANIE:
1. Szpinak myjemy, osuszamy, wkładamy do blendera i wlewamy wodę. Blendujemy, a następnie przecedzamy przez gęste sito. Podgrzewamy wodę (tą która została z przecedzonego szpinaku- zielona).
2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, tak by powstał kopiec. Tworzymy zagłębienie na środku i wbijamy jajo oraz szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Dodajemy podgrzaną wodę i zagniatamy aż otrzymamy gładkie, elastyczne ciasto, które nie przywiera do rąk. Można podsypać mąką w razie potrzeby, jednak gdy dodamy jej zbyt dużo, ciasto utraci swą elastyczność.
3. Szpinak myjemy, osuszamy i siekamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim czosnek, posiekany i zblendowany szpinak. Po 2-3 minutach składniki łączymy z kaszą i fetą. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
4. Ciasto rozwałkowujemy na cienko i wycinamy okręgi. Na każdy nakładamy porcję farszu. Zaklejamy pierogi i gotujemy je około 6-8 minut w osolonej wodzie.
5. Roztapiamy masło i polewamy nim gotowe pierogi.




SMACZNEGO!!!!!


Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy