TARTA Z MUSEM CZEKOLADOWYM


Czekolada to moja pięta achillesowa. Uwielbiam, w każdych ilościach. Zrobię wiele, dla porcji pysznej czekolady :P Najlepiej ciemnej, a nawet bardzo ciemnej o dużej zawartości kakao. Czekolada jest czymś, czego nigdy nie zabraknie w moim domu :D Oprócz czystej postaci czyli czekolad i czekoladek,  bardzo często pojawiają się u mnie czekoladowe wypieki. Tym razem postawiłam na dużą ilość czekolady, kremową konsystencję i końcówkę truskawkowego sezonu. Dodają one nie tylko uroku, ale również walory smakowe. Jednak nie martwcie się, gdy ich zabraknie, tarta bez dodatku truskawek spokojnie się obroni. Ślinka cieknie? :D










SKŁADNIKI:
1. Kruchy spód:
200g mąki pszennej
100g zimnego masła pokrojonego w kostki
1 jajo
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru
szczypta soli

2. Mus czekoladowy:
500g czekolady deserowej
150ml mleka 2%
6 jaj
50g cukru pudru
180ml śmietany 30%
1 łyżka cukru

3. Kakaowa śmietana:
250ml śmietany 30%
1 łyżka gorzkiego kakao
1 łyżka cukru pudru

4. Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
kilka truskawek do dekoracji






PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Cienko rozwałkowujemy i wyklejamy nim wcześniej przygotowaną formę do tarty (średnica 28cm, wysokość brzegu minimum 5cm). Ważne by starać się wykleić jak najwyżej się da- warstwa musu jest wysoka.
2. Spód pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobieg. Odstawiamy do wystudzenia.
3. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem. Odstawiamy do wystudzenia.
4. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę. Stopniowo dodajemy rozpuszczoną (i wystudzoną!) masę czekoladową, cały czas ubijając. Następnie przekładamy masę do garnka z nieprzywierającą powłoką, podgrzewamy na wolnym ogniu i cały czas mieszamy- powinna zrobić się tak gęsta, by przylegać do metalowej łyżki.
5. Gotową masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. (Garnek można wstawić do większego naczynia z zimną wodą, by przyspieszyć proces schładzania).
6. Gdy masa całkowicie się wystudzi, ubijamy śmietanę, dodajemy do czekoladowej masy, delikatnie miksujemy do połączenia się składników.
7. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy do masy czekoladowej i łączymy. Całość wykładamy na upieczony wcześniej i wystudzony spód.
8. Wstawiamy do lodówki na >4h do całkowitego stężenia musu.
9. Kakaowa śmietana: śmietanę wraz z kakao i cukrem ubijamy na sztywno. Przekładamy ją do szprycy i dekorujemy tartę według uznania. Dodajemy truskawki. Wstawiamy do lodówki by całość się schłodziła.




SMACZNEGO!!!!




Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy