MUSZLE MAKARONOWE Z SEROWYM NADZIENIEM

Dawno dawno temu (może jeszcze pamiętacie), opublikowałam muszle w wersji mięsnej (http://lubie-gary.blogspot.com/2016/11/muszle-gryczano-miesne-w-beszamelu.html ) - w wolnej chwili zachęcam do ich przygotowania :) Dziś mam dla Was wersję serową. Połączenie kilku rodzajów serów, odpowiednich przypraw i uwielbianego przeze mnie makaronu daje nam pyszne danie. Przygotowanie go nie zajmie Wam dużo czasu, a brzuchy będą zadowolone :)









SKŁADNIKI:
200g muszli ugotowanych al dente (wg przepisu na opakowaniu)
200g startego żółtego wędzonego sera (ja wybrałam roladę ustrzycką)
250g chudego twarogu
400g śmietany 18%
100ml mleka
3 łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej
4 łyżeczki szczypiorku (ja miałam suszony, jeśli macie świeży- warto skroić cały pęczek)
sól, pieprz do smaku
1 opakowanie mozzarelli
listki bazylii do dekoracji





PRZYGOTOWANIE:
1. Farsz: Rozkruszamy twaróg, dodajemy wędzony ser, 2 łyżeczki gałki muszkatałowej, 2 łyżeczki szczypiorku, sól, pieprz oraz 200g śmietany, mieszamy dokładnie, aż otrzymamy jednolity farsz.
2. Sos: 200g śmietany, mleko oraz reszta przypraw. Mieszamy.
3. Dno naczynia żaroodpornego pokrywamy niewielką ilością sosu (by muszle nie przykleiły się w trakcie zapiekania).
4. Każdą muszlę wypełniamy farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym.


5. Gdy wykorzystamy wszystkie muszle, zalewamy je resztą sosu.
6. Mozzarellę rwiemy na kawałki, równomiernie rozsypujemy na muszlach.


7. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Dekorujemy listkami bazylii, Podajemy na ciepło.








SMACZNEGO!!!!




Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

Obserwatorzy