ROGALIKI DROŻDŻOWE Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ

Jakiś czas temu podzieliłam się z Wami przepisem na rogaliki drożdżowe z nadzieniem czekoladowo- orzechowym. Tym razem pokusiłam się o lekką modyfikację zarówno ciasta jak i nadzienia. Mam nadzieję, że się skusicie i polubicie :)



SKŁADNIKI:
1. Ciasto
25dag mąki pszennej
1 jajo
0,5 szklanki mleka
1 łyżka cukru pudru
0,5 kostki miękkiego masła
2,5dag drożdży



2. Nadzienie:
słoik konfitury żurawinowej (u mnie domowa przygotowana przez mamę)
1,5 tabliczki mlecznej czekolady



PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym mleku, zasypujemy łyżką mąki i odstawiamy na około 10minut aż zaczyn zacznie pracować.
2. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy masło, jajo, zaczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto. Pamiętajmy o wyrabianiu go przez minimum 10 minut, aż będzie idealnie gładkie. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Gotowe ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy na 1,5-2h do podwojenia objętości.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich wałkujemy na okrągłe placki (grubość około 0,5cm) i kroimy na 8 trójkątów. Na szerszych końcach kładziemy łyżeczkę konfitury i kostkę czekolady, zwijamy w rogaliki.
4. Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200stopni.







SMACZNEGO!!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy