QUICHE Z KURCZAKIEM

Ostatnio bardzo smakują mi wytrawne quiche, dlatego dosyć często to właśnie te dania "wyjeżdżają" z mojego piekarnika. Smakują na ciepło i na zimno. W porze obiadowej, jak i na kolację, a jeśli coś Wam zostanie, można zawsze "dojeść" gdy zjawi się tzw. mały głód :) Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a połączenie smaków jest wg mnie przyjazne dla podniebienia :)









SKŁADNIKI:
1. Ciasto:
200g mąki pszennej
100g masła
1 jajo
szczypta soli

2. Farsz:
300g fileta z kurczaka/ indyka
2 jaja
200g śmietany 18% (do zup i sosów)
przyprawy: shoarma, pieprz kolorowy, oregano, tymianek

3. Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
sos czosnkowy/ ketchup jako dodatek





 PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wyklejamy nim wysmarowaną masłem formę na tartę. Podpiekamy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Kurczaka kroimy na drobne kawałki. Przyprawiamy przyprawą shoarma i kolorowym pieprzem, podsmażamy na patelni.
3. W wysokim naczyniu trzepaczką ubijamy jajka, dodajemy śmietanę oraz przyprawy i całość mieszamy do otrzymania jednolitej zalewy.
4. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone mięso. Całość przykrywamy zalewą jajeczno- śmietanową. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.





SMACZNEGO!!!!





Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy