TALARKI CZEKOLADOWE

Ciasteczka, które właśnie Wam proponuję pojawiają się w mojej rodzinie tylko w okresie świątecznym już od kilku lat. Pierwszy raz upiekła je mama i tak już zostało. Przepis pochodzi z jakiejś gazety :) Są tak pyszne, że muszę się nimi podzielić :) Niekoniecznie muszą być przygotowane na święta, ale dla mnie część ich wyjątkowości to właśnie fakt, że przygotowuję je tylko jeden raz w roku. Sam przepis jest bardzo łatwy i przyjemny, więc myślę że się skusicie :)






SKŁADNIKI:
250g miękkiej margaryny
100g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
250g mąki ziemniaczanej
75g mąki pszennej
30g ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo: 
60-65 orzechów laskowych (w zależności od ilości ciasteczek)

cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)



PRZYGOTOWANIE:
1. 25g mąki pszennej i wszystkie pozostałe składniki miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę mąki i zagniatamy.
2. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
3. Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy około 2cm i kroimy na plasterki o szerokości 1-1,5 cm.


4. W środek każdego plasterka wkładamy orzech (mi zwykle wychodzi około 65 ciastek).
5. Ciasteczka pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 18 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg).


6. Upieczone ciasteczka wyjmujemy, studzimy na kratce i ewentualnie obsypujemy cukrem pudrem.





SMACZNEGO!!!!




Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

Obserwatorzy