PLACKI Z CUKINII Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ

Lubicie kaszę oraz cukinię tak samo jak ja? Mam nadzieję, że tak, ponieważ tym razem zaproponuję Wam placki, których baza to właśnie kasza- jęczmienna oraz cukinia. Jeśli macie ochotę na jarski posiłek- pycha. Dla tych którzy mają ochotę na mięso, ale nie ma pomysłu co przygotować jako dodatek- też super. Naprawdę. Są świetne samodzielnie, ale wpasują się również jako tzw. "wypełniacz". Możecie zjadać je z ulubionym sosem, czy ketchupem. Ja postanowiłam przygotować do nich sos czosnkowy.







SKŁADNIKI:
100g kaszy jęczmiennej
500g cukinii
2 ząbki czosnku
3 jaja
2 łyżki oleju rzepakowego
sól do smaku
100g żółtego sera lub 1 opakowanie mozzarelli




PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę gotujemy i studzimy. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i scieramy na grubych oczkach tarki (ze skórą i nasionami), odciskamy z nadmiaru soku.
2. Czosnek przeciskamy lub siekamy na bardzo drobno.
3. Do odciśniętej cukinii dodajemy kaszę, rozkłócone jajka, czosnek oraz sól. Całość mieszamy.
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na niej formujemy 9 dosyć grubych placków. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie nakładamy starty/ pokruszony żółty ser/ mozzarellę i zapiekamy jeszcze 5-10 minut (do rozpuszczenia sera).





SMACZNEGO!!!!


Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

Obserwatorzy