BABKA PIERNIKOWA

Święta coraz bliżej, dlatego by utrzymać ich smak i zapach nieco dłużej niż 3 dni, które trwają, już w adwencie wypiekam świąteczne pyszności. Pierniki i wszelkiego rodzaju korzenne wypieki wnoszą do zimowego domu mnóstwo ciepła. Myślę, że to dobry pomysł i sposób na umilenie sobie zimowego czasu. Domowe wypieki zawsze dodadzą mu mnóstwo ciepła a nuta korzennych przypraw daje "to coś". Babki wprawdzie nie są typowymi wypiekami na Boże Narodzenie, ale przygotowana przeze mnie piernikowa piękność na pewno wkomponuje się w Świąteczny czy adwentowy stół :) Sprawdźcie sami :)








SKŁADNIKI:
150g masła
100g gorzkiej czekolady
120g miodu
2 łyżeczki goździków
3 czubate łyżeczki cynamonu
4 jaja
130g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru wanilinowego
20g cukru trzcinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

cukier puder do dekoracji / lukier (ja tym razem wybrałam cukier puder)




PRZYGOTOWANIE:
1. W garnku roztapiamy masło, czekoladę, miód oraz przyprawy. Podgrzewamy masę na niewielkim ogniu, najlepiej w garnku z nieprzywierającą powłoką, by się nie przypaliła. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Jajka ubijamy z cukrem wanilinowym i trzcinowym aż do uzyskania puszystej masy. Dodajemy schłodzoną czekoladową masę, przesiewamy mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Wszystko razem miksujemy na niewielkich obrotach.
3. Ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy. Pieczemy 45 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg).
4. Upieczoną babkę wyciągamy z formy, odstawiamy do wystudzenia i dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem.




SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy