STRUDEL MAKOWY

W związku z tym, że Święta zbliżają się wielkimi krokami, przygotowania trwają. Powoli zaczynam podejmować decyzję, jakie potrawy znajdą się na Wigilijnym stole. Wśród nich na pewno pojawi się makowiec. W jakiej postaci? Tego jeszcze nie wiem. Decyzja zapadnie pewnie bliżej Świąt, a póki co testuję na sobie i domownikach różne wersje tego wypieku :) Tym razem będzie strudel. Nie wiem jak to wygląda u Was, ale dla mnie makowiec nie jest ciastem zarezerwowanym tylko na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Jako że jestem nie tylko serniko- ale również makowco- żercą, pojawia się on u mnie dosyć często. By Was nie zanudzić, poniżej przepis :)







SKŁADNIKI:
1. Ciasto:
250g mąki pszennej
100ml gorącej wody
1 łyżka oleju
1 jajo
szczypta soli

2. Nadzienie makowe:
600g mielonego maku
700ml wrzątku
5 łyżek miodu
80g cukru pudru
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 jaja
kilka kropli aromatu migdałowego

3. Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji



PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę i robimy w środku wgłębienie. Wlewamy w nie wodę oraz olej, wbijamy jajo, dodajemy szczyptę soli. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy je do podsypanej mąką miski i przykrywamy ściereczką by nie wyschło.
2. Mak zalewamy 700ml wrzątku i zostawiamy pod przykryciem na ok 1 godzinę, mieszając go od czasu do czasu. Dodajemy cukier, miód oraz pozostałe dodatki i dokładnie mieszamy masę.
3. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 45cm x 50cm. Musi ono być bardzo cienko rozwałkowane (max 0,5cm, lepiej cieniej).
4. Nadzienie rozkładamy równomiernie na cieście, zostawiając z jednej strony (na krótszym brzegu) margines ok 2-3cm (by skleić strudel).
5. Zwijamy ciasto z nadzieniem zaczynając od krótszego brzegu. Dokładnie sklejamy brzegi i przekładamy strudel na blachę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia (strudel układamy brzegiem do dołu, by ciasto się nie rozkleiło).
6. Pieczemy 50 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowy strudel wyjmujemy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.





SMACZNEGO!!!


Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy