PANCAKES ORKISZOWO - KUKURYDZIANE
Nie chcąc Was zanudzić, pozwoliłam sobie na przerwę od pancakes :) jednak stęskniłam się za nimi, dlatego dzisiaj wracam z kolejną propozycją. Mam nadzieję, że Was zainteresuję :) Czasem wystarczy drobna zmiana, by otrzymać inny smak- tym razem padło na mąkę kukurydzianą :)
SKŁADNIKI:
0,5 szklanki mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
3/4 szklanki mleka
2 jaja
2 łyżki miodu (można zastąpić cukrem trzcinowym)
2 łyżki oleju
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Dodatki: wedle uznania
PRZYGOTOWANIE:
1. Białka ubijamy na sztywno.
2. Pozostałe składniki miksujemy. Dodajemy pianę z białek, mieszamy delikatnie by nie zburzyć puszystej struktury.
3. Placki smażymy na złoty kolor na rozgrzanej, suchej patelni. U mnie 1 placek to 1 czubata łyżka ciasta :)
4. Gotowe pancakes układamy w piramidkę i dekorujemy wybranymi dodatkami.
SMACZNEGO!!!
SKŁADNIKI:
0,5 szklanki mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
3/4 szklanki mleka
2 jaja
2 łyżki miodu (można zastąpić cukrem trzcinowym)
2 łyżki oleju
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Dodatki: wedle uznania
PRZYGOTOWANIE:
1. Białka ubijamy na sztywno.
2. Pozostałe składniki miksujemy. Dodajemy pianę z białek, mieszamy delikatnie by nie zburzyć puszystej struktury.
3. Placki smażymy na złoty kolor na rozgrzanej, suchej patelni. U mnie 1 placek to 1 czubata łyżka ciasta :)
4. Gotowe pancakes układamy w piramidkę i dekorujemy wybranymi dodatkami.
SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz