SERNIK STRACIATELLA
SKŁADNIKI:
1. Masa serowa
250g mascarpone
750g ricotty
2 jaja
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
50g białej czekolady
100g gorzkiej czekolady
2. Dekoracja
polewa czekoladowa:
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
0,5 szklanki mleka
polewa biała:
50g białej czekolady
2-3 łyżki mleka (do odpowiedniej gęstości)
PRZYGOTOWANIE:
1. Ser mieszamy z jajami i cukrem. Nie miksujemy by nie napowietrzać masy.
2. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
3. Do masy serowej wsypujemy budyń, przekładamy białą czekoladę i całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
4. Gorzką czekoladę kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do masy i mieszamy, by równomiernie się rozmieściła.
5. Gotową masę serową przekładamy do tortownicy (28cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 1h 5minut w temperaturze 180 stopni.
6. Upieczony sernik wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia by był lekko ciepły.
7. Polewa: gorzką czekoladę łamiemy w kostki. Roztapiamy z masłem na niewielkim ogniu i wlewamy mleko. Cały czas mieszamy, by się zagotowała i była idealnie gładka.
8, Równolegle z czarną, przygotowujemy białą polewę. Czekoladę roztapiamy, dodajemy mleko i mieszamy by była gładka.
9. Czekoladową polewę wylewamy na lekko ciepły sernik (wtedy nie zastygnie tak szybko i łatwiej będzie ją rozprowadzić). Wygładzamy bardzo dokładnie, by idealnie pokryła sernik. Z białej polewy rysujemy pasy lub kropki i dekorujemy wedle uznania.
10. Sernik gotowy, pozostaje czekać aż polewa zastygnie :)
SMACZNEGO!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz