TARTALETKI Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

Przekonajcie się sami :)
SKŁADNIKI (9 sztuk)
1. Ciasto:
200g mąki pszennej
100g zimnego masła
1 jajo
szczypta soli
2. Sos beszamelowy:
50g masła
2 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
2 łyżeczki gałki muszkatałowej
3. Nadzienie:
1 biała kiełbasa pokrojona w cienkie plasterki
0,5 puszki zielonego groszku
2 opakowania mozarelli
przyprawa do bruschetty (może być dowolna przyprawa, na którą macie ochotę)
dodatkowo: kilka listków bazylii do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ważne by zrobić to szybko, wtedy nie będzie potrzeby podsypywania mąką i ciasto będzie kruche, ale nie twarde. Wysmarowane masłem tartaletki wyklejamy ciastem i podpiekamy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
3. Podpieczone tartaletki obsypujemy wybraną przyprawą (u mnie mieszanka do bruschetty), wypełniamy farszem.
4. Zalewamy sosem beszamelowym, przykrywamy plastrami mozarelli.
5. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii i gotowe :)
SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz