ZAKRĘCONY JABŁECZNIK

Wielkimi krokami wchodzimy w szarlotkowo- jabłecznikową porę :) Mój dom i kuchnia zawsze są pełne pysznych zapachów, ale czasem myślę, że nie ma lepszego zapachu niż aromat domowego jabłecznika :D Chodził on za mną długo... Aż w końcu jest. By nie było nudno, przygotowałam go w zakręconej postaci :)





SKŁADNIKI:
1. Ciasto
200ml ciepłego mleka
30g drożdży
70g masła
1,5 łyżki cukru
2 jaja
3,5 szklanki mąki pszennej
250g chudego twarogu (ja zawsze pod ręką mam klinek)

2. Nadzienie
6 średnich jabłek
1 łyżka masła
3 łyżki cynamonu
1,5 łyżki cukru (jeśli kwaśne jabłka, można dać więcej)

3. Lukier
4 łyżki soku z cytryny
0,5 szklanki cukru pudru







PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:

1. W niedużym naczyniu mieszamy ciepłe mleko, drożdże, cukier. Zasypujemy 2 łyżkami mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
2. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy jaja, roztopione masło, ser, rozczyn drożdży i zagniatamy na gładkie ciasto minimum 10 minut, podsypując mąką w razie potrzeby. Przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy na 1,5-2 h do podwojenia objętości


Nadzienie:
1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce a następnie przesmażamy na łyżce masła. Dodajemy cukier oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.



Zawijanie:
1.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części.



2. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy jabłka (pamiętając o zostawieniu wolnego brzegu) i zwijamy w roladę.



3. Brzeg spłaszczamy palcami i nacinamy nożem.



4. Pierwszą część zwijamy w ślimaka i umieszczamy go w wysmarowanej masłem tortownicy.



5. Kolejne części owijamy wokół pierwszej, do wypełnienia całej formy.



6. Pieczemy w 170 stopniach około 45 minut (na złoty kolor). Gotowe ciasto, lukrujemy od razu po wyjęciu z piekarnika.





SMACZNEGO!!!










Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy