BAJGLE

Jak pewnie zdążyliście się zorientować, bardzo lubię domowe pieczywo. Myślę, że ma ono w sobie coś wyjątkowego. Zwykle gości u mnie chleb, jednak czasem gdy mam rano więcej czasu, przychodzi ochota na pyszną, ciepłą i chrupiącą bułkę :) Moja rodzinka również lubi takie poranki a zapach w domu jest naprawdę bezcenny. Tym razem miałam smaka na bajgle. Może Wy również? Polecam :) Pamiętajcie, że ich przygotowanie należy zacząć dzień wcześniej.








SKŁADNIKI:
450g mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka miodu
7g suchych drożdży
szczypta soli
mak/ sezam do posypania

600ml wrzątku
łyżeczka miodu
2 łyżki sody oczyszczonej




PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę wsypujemy do miski. Wodę mieszamy z miodem, drożdżami, solą i wlewamy do miski z mąką. Zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto przez około 5 minut. Przykrywamy, odstawiamy na około 5 minut by ciasto odpoczęło a następnie ponownie zagniatamy przez około 10-15 minut.
2. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto zagniatamy przez chwilę, formujemy w kulę, umieszczamy w misce, szczelnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
3. Następnego dnia wyjmujemy ciasto, chwilę zagniatamy i dzielimy na mniejsze części. Formujemy kulki, w środku robimy palcem dziurę i rozciągamy delikatnie aby powiększyć otwór na około 3cm, tak by otrzymać kształt bajgla. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.
4. W garnku przygotowujemy roztwór: we wrzącej wodzie rozpuszczamy miód i sodę oczyszczoną. Wkładamy po kilka bajgli na około minutę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i od razu posypujemy makiem lub sezamem.
5. Gotowe bajgle pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.







SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy