SERNIK NA ZIMNO NA NUTELLOWYM SPODZIE

Wielki powrót nutelli! :D Hahahaha, nie aż tak to nie :) To, że nie było jej tutaj, nie znaczy, że nie pojawiała się w mojej kuchni :P Pojawiała się i oczywiście szybko znikała, tak to już chyba z nutellą bywa. Dziś, by nie przedłużać i nie zanudzać, pyszna propozycja lekkiego sernika, idealnego na upalne dni. Dopełnieniem jest spód przygotowany na bazie nutelli. Mniam. Niektórzy porównują go do pralinek Rocher. Łapcie przepis!








SKŁADNIKI:
1. Spód:
200g pełnoziarnistych herbatników
300-350g nutelli w temperaturze pokojowej

2. Masa serowa:
750g ricotty
1 galaretka cytrynowa
300ml wrzątku

3. Dodatkowo:
posypka czekoladowa do dekoracji




PRZYGOTOWANIE:
1. Herbatniki blendujemy na proszek. Dodajemy nutellę i całość miksujemy do otrzymania gładkiej, lepkiej masy. Tak przygotowaną masą wypełniamy spód tortownicy (28cm). Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
3. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 300ml wrzątku, odstawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy ricottę, wlewamy lekko ciepłą galaretkę i miksujemy. Gotową masę (jest dosyć rzadka) wylewamy na zastygnięty spód. Ciasto wkładamy do lodówki na 1-2h by stężało. Po tym czasie dekorujemy posypką czekoladową i gotowe.





SMACZNEGO!!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy