SERNIK NA ZIMNO NA NUTELLOWYM SPODZIE

SKŁADNIKI:
1. Spód:
200g pełnoziarnistych herbatników
300-350g nutelli w temperaturze pokojowej
2. Masa serowa:
750g ricotty
1 galaretka cytrynowa
300ml wrzątku
3. Dodatkowo:
posypka czekoladowa do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Herbatniki blendujemy na proszek. Dodajemy nutellę i całość miksujemy do otrzymania gładkiej, lepkiej masy. Tak przygotowaną masą wypełniamy spód tortownicy (28cm). Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
3. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 300ml wrzątku, odstawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy ricottę, wlewamy lekko ciepłą galaretkę i miksujemy. Gotową masę (jest dosyć rzadka) wylewamy na zastygnięty spód. Ciasto wkładamy do lodówki na 1-2h by stężało. Po tym czasie dekorujemy posypką czekoladową i gotowe.
SMACZNEGO!!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz