JAGODOWY SERNIK Z OREO


Sezon na jagody w dalszym ciągu trwa, dlatego u mnie kolejne pyszności z wykorzystaniem jagód. Jagody= lato a z kolei lato= smak na coś lekkiego, zimnego itp... idąc tym tropem- sernik na zimno i na dodatek bez pieczenia :) jest pyszny! Delikatny, lekki, rozpływający się w ustach :) Mogłabym zachwalać, bez końca, ale kawałki znikają, więc jeśli się nie pospieszę, zaraz cały zniknie! A Wy jeśli jeszcze się zastanawiacie- do dzieła! :)








SKŁADNIKI:
1. Spód
18 ciasteczek oreo
3 duże łyżki roztopionego masła

2. Ciemna warstwa
250g ricotty
250g mascarpone
150g jagód
4 łyżki żelatyny
100ml wody
2 płaskie łyżki cukru pudru

3. Jasna masa
500g ricotty
1 galaretka jagodowa
300ml wrzącej wody

4. Dekoracja
200g śmietany 30%
1 śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
7 ciasteczek oreo przekrojonych na połówki





PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasteczka blendujemy na drobno. Dodajemy roztopione masło, mieszamy. Tortownicę o średnicy 28cm wyklejamy przygotowaną masą (jest ona dosyć sypka, ale klejąca). Tortownicę wstawiamy do lodówki.
2. Masa ciemna: żelatynę zalewamy wodą, podrzewamy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia (nie doprowadzamy do wrzenia!). Odstawiamy do wystygnięcia.
3. Jagody (mogą być zamrożone) blendujemy z ricottą i mascarpone. Dodajemy cukier puder oraz przestudzoną żelatynę, miksujemy. Tak przygotowaną masę wlewamy na spód. Ciasto wstawiamy do lodówki.
4. Masa jasna: galaretkę jagodową rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Odstawiamy na kilka minut do wystudzenia. Lekko ciepłą galaretkę miksujemy z ricottą do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na stężałą masę ciemną i wstawiamy do lodówki.
5. Gdy sernik stężeje, ubijamy śmietanę z cukrem i śmietan-fixem. Dekorujemy wedle uznania bitą śmietaną i pokrojonymi ciasteczkami.



 



SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy