MUFFINKI Z CZERWONĄ PORZECZKĄ

Lipiec to wspaniały miesiąc. Daje nam bogactwo różnych owoców, nie tylko zagranicznych, ale również krajowych. Jednym z moich ulubionych letnich smaków jest porzeczka. Zwykle dosyć kwaskowata, ale w dobrym połączeniu można otrzymać pyszną słodycz. Tak też się stało :) I oto są muffinki, lekko kwaskowate, ale również słodkie :) Dodatek bitej śmietany stanowi tak zwaną "wisienkę na torcie" :) spróbujcie :)





SKŁADNIKI:
1. Ciasto:
400g mąki pszennej
500ml mleka
90g cukru
2 jaja
1/3 szklanki oleju
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

2. Nadzienie
1 opakowanie budyniu waniliowego (klasycznie- niemiecki z Lidla :D)
350ml mleka
2 opakowania cukru wanilinowego
400g czerwonych porzeczek

3. Bita śmietana:
200ml śmietany 30%
1 śmietan-fix
2 łyżeczki cukru pudru
garść porzeczek do dekoracji



PRZYGOTOWANIE:
1. NADZIENIE: porzeczki myjemy, osuszamy, obieramy. Budyniowy proszek mieszamy z cukrem wanilinowym w 50ml mleka. Pozostałą objętość mleka (300ml) zagotowujemy do wrzenia. Przygotowujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
2. CIASTO: w misce mieszamy jaja, mleko, olej. Małymi porcjami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz cukier. Mieszamy do połączenia się składników.
3. Do wystudzonego budyniu dodajemy porzeczki, mieszamy.
4. Do foremek na muffinki nakładamy łyżkę ciasta, następnie dużą łyżkę nadzienia (jest go wystarczająco dużo- nie musicie oszczędzać :D). Nadzienie przykrywamy 1-2 łyżkami ciasta.
5. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do wystudzenia.
6. Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan-fixem. Dekorujemy chłodne muffinki. Ozdabiamy porzeczkami.





SMACZNEGO!!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy