PANCAKES Z MĄKI RYŻOWEJ
Ostatnio wspominałam, że uwielbiam pancakes. Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i przygotowywać różne wersje potraw, by później znaleźć swoją ulubioną :) Właśnie jestem na takim etapie z pancakes :) Były jaglane, mogą być i ryżowe :) Spróbujcie :)
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
100g mąki ryżowej
3 duże łyżki jogurtu
2 jaja
1,5 łyżeczki cukru pudru (można więcej, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju
szczypta soli
dodatkowo: ulubiony dżem, owoce, syrop klonowy, miód itp- co lubicie. Ja wybrałam tym razem domowy dżem truskawkowy i cukier puder :)
PRZYGOTOWANIE:
1. Białka ubijamy na sztywno.
2. Pozostałe składniki miksujemy do ich połączenia. Dodajemy białka, mieszamy do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
3. Patelnię delikatnie natłuszczamy olejem, rozgrzewamy. Łyżką nakładamy porcje ciasta, smażymy z obu stron do otrzymania rumianych placuszków.
4. Gotowe pancakes układamy w piramidkę, dekorujemy wybranymi dodatkami.
SMACZNEGO!!!!
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
100g mąki ryżowej
3 duże łyżki jogurtu
2 jaja
1,5 łyżeczki cukru pudru (można więcej, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju
szczypta soli
dodatkowo: ulubiony dżem, owoce, syrop klonowy, miód itp- co lubicie. Ja wybrałam tym razem domowy dżem truskawkowy i cukier puder :)
PRZYGOTOWANIE:
1. Białka ubijamy na sztywno.
2. Pozostałe składniki miksujemy do ich połączenia. Dodajemy białka, mieszamy do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
3. Patelnię delikatnie natłuszczamy olejem, rozgrzewamy. Łyżką nakładamy porcje ciasta, smażymy z obu stron do otrzymania rumianych placuszków.
4. Gotowe pancakes układamy w piramidkę, dekorujemy wybranymi dodatkami.
SMACZNEGO!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz