CALZONE

Będąc fanką kuchni włoskiej, często i chętnie przygotowuję w domu calzone. Zwłaszcza od kiedy zaopatrzyłam się w kamień do pizzy. Jeśli lubicie wypiekać w domowych warunkach pizzę, czy różnego rodzaju pieczywo- polecam. W pizzy czy calzone naprawdę można uzyskać wtedy ciasto jak w dobrej pizzerii :) Co to jest calzone? Nic innego jak pizza w kształcie dużego pieroga :) Jak dużego? Zależy od Waszej inwencji twórczej. Co do środka? Co chcecie :) Jednak zgodnie z tradycją, powinno się w nim znaleźć jajko :) Ślinka cieknie? Do dzieła :)




SKŁADNIKI (na 2 pierogi):
1. Ciasto:
250g mąki do pizzy (jeśli nie macie, zwykła pszenna też jest ok, ale specjalna do pizzy pomaga w osiągnięciu ciasta idealnego :D)
20g drożdży
120ml ciepłej wody
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli

2. Sos pomidorowy:
2 pomidory
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
bazylia, oregano, rozmaryn,
pieprz kolorowy

3. Zawartość:
2 jaja (po 1 na calzone)

co tylko chcecie- u mnie kiełbasa, trochę wędliny, ser żółty i mozzarella (koniecznie!)



PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie, zasypujemy 3 łyżkami mąki i odstawiamy na 15 minut.
2. Do pozostałej mąki wlewamy gotowy zaczyn, sól, oliwę z oliwek i dokładnie zagniatamy w razie potrzeby podsypując mąką. Wyrabiamy minimum 10minut, by ciasto było gładkie i bardzo elastyczne. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy lnianym ręcznikiem i odstawiamy na 2h do wyrośnięcia.
3. Sos: pomidory obieramy ze skóry, blendujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek, posiekany czosnek oraz przyprawy i całość blendujemy. 
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich wałkujemy najcieniej jak tylko się da. Połowę okręgu (lub czegoś przypominającego okrąg) smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy resztę zawartości.


5. Na środek wbijamy jajo i sklejamy pieróg. Musimy zrobić to bardzo dokładnie, by calzone nie otworzyło się w trakcie pieczenia- wtedy sos i zawartość "uciekną" a jajo nie będzie upieczone na miękko.
 




6. Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni.






SMACZNEGO!!!!!








Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy