TARTA Z RABARBAREM

Sezon rabarbarowy trwa. Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam ciasta z rabarbarem. Ma charakterystyczny, kwaskowaty smak, który bardzo fajnie łamie słodycz ciasta. Niestety jest to owoc sezonowy, dlatego trzeba korzystać póki się da :) O wielu składnikach mogę powiedzieć "smak z dzieciństwa". Rabarbar też się do takich zalicza. Klasyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem, które przygotowuje babcia to prawdziwa uczta dla podniebienia. Tajnym składnikiem, który dodaje to swoje serce, dlatego jest niepowtarzalne :) A ja, również wkładając całe swoje serce w wypieki, tym razem dzielę się swoją wersją na rabarbar- tartą rabarbarową :)







SKŁADNIKI:
1. Kruchy spód:
200g mąki pszennej
100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 łyżka cukru
1 jajo
szczypta soli

2. Nadzienie:
500g rabarbaru
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy (z lidla) + 2 łyżki cukru
50ml mleka

3. Kruszonka:
60g mąki pszennej
50g zimnego masła
30g cukru

4. Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
cukier puder do dekoracji


PRZYGOTOWANIE:
1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miski, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
2. Przygotowujemy spód: wszystkie składniki szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Wyklejamy nim wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 26-28cm. Podpiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę, odstawiamy.
4. Budyń wraz z 2 łyżkami cukru rozpuszczamy w 50ml zimnego mleka. Rabarbar odsączamy na sitku, rozkładamy równomiernie na podpieczonym spodzie. Całość zalewamy budyniem i dekorujemy poszarpaną lub startą kruszonką.
5. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Po wystudzeniu dekorujemy cukrem pudrem.







SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy