QUICHE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI

Sezon szparagowy trwa. Jest to bardzo fajne warzywo, po które sięgam dosyć często, ponieważ świetnie wpasowuje się w różne potrawy. Zielone możemy jeść również na surowo dlatego pasują do sałatek, ale o tym może innym razem :) dziś propozycja, którą możecie wykorzystać jako obiad, kolację czy po prostu przekąskę ;)










SKŁADNIKI:
1. Kruchy spód
200g mąki pszennej
100g masła (zimnego, pokrojonego w kostki)
1 jajo
Szczypta soli

2. Nadzienie
3/4 pęczka szparagów
1 kulka mozzarelli
2 jaja
200g śmietany 12%
Przyprawy: oregano, kolorowy pieprz


 

PRZYGOTOWANIE:
1. Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Wyklejamy nim posmarowaną masłem formę do tarty. Jeśli takiej nie macie, quiche można przygotować w tortownicy (średnica 26-28cm).
2. Szparagi myjemy, osuszamy, odcinamy zdrewniałe końce i kroimy na mniejsze kawałki  (ja kroiłam na 3 równe części).
3. Pokrojonymi łodyżkami szparagów wypełniamy kruchy spód. Główki zostawiamy na wierzch.


4. Przygotowujemy zalewę: jaja i śmietanę miksujemy przez chwilę  (do połączenia się składników). Dodajemy przyprawy, mieszamy a następnie przykrywamy nią szparagi.
5. Równomiernie rozkładamy główki szparagów. Mozzarellę kroimy/ rwiemy na małe kawałki i rozsypujemy na całym quiche.


6. Zapiekamy 40 minut w temperaturze 180 stopni.





SMACZNEGO!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy